De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Vaak komen deze ook ‘gewoon’ via de voordeur of achterdeur binnen.

De gelegenheidsinbreker heeft klein gereedschap bij zich en wil op zo’n makkelijk mogelijke manier aan zijn spullen komen. Goed beveiligde woningen laat hij liever links liggen omdat tijd en de inwerkingstelling van bijvoorbeeld een sirene of flitslamp zijn grootste vijanden zijn.

Mensen zijn nonchalant in het vervangen van sloten

Bron: Beveiligingnieuws.nl

Al ruim vijftien jaar ergens wonen en nog nooit het slot of de cilinder van de voordeur vervangen. Dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders, zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraak­preventie Weken.

Intussen grijpt het inbrekersgilde de laatste jaren naar steeds slimmere methoden om ergens ongevraagd naar binnen te komen. Het is dus zaak dat bewoners zich realiseren hoe lang het geleden is dat zij het slot of de cilinder van de voor- of achterdeur hebben vervangen. Bijna 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft dat de afgelopen 5 jaar niet gedaan. “Als je het slot of cilinder de afgelopen 5 jaar niet hebt vervangen, is er een grote kans dat een inbreker binnen 3 minuten bij je binnen staat”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

Nieuwe ontwikkelingen
De beveiligingsindustrie ontwikkelt telkens zelf nieuwe apparatuur om een slot open te kunnen breken. Immers, van sleutelspecialisten wordt verwacht dat ze tientallen keren per dag iemand, die zichzelf heeft buitengesloten, komen helpen met het weer openmaken van de deur. Zo is men daar ongeveer 7 jaar geleden het cilindertrekken voor gaan gebruiken. Dan schroeft men een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilinder­trekker op, een soort poelie. Daarmee wordt zo veel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze, op het zwakste stukje in het midden, afbreekt.
Helaas is het zo, dat ook inbrekers deze methode de laatste jaren meer en meer zijn gaan gebruiken. Uiteraard heeft de industrie, in reactie op deze inbraakmethode, zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. De prijs van dit type beslag is ongeveer 60-80 euro.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG)
Om mensen verder te helpen om de juiste beveiligingsproducten voor hun woning te kopen, zijn twee keurmerken in het leven geroepen, het PKVW en SKG. Ruim de helft (55%) kent het PKVW, 17% heeft zelfs de woning via dit keurmerk volledig beveiligd. Bij ruim een derde (38%) van de woningen zijn een of meer SKG-sloten geplaatst. Vaak hebben sloten die in de handel zijn zowel een PKVW- als SKG-keurmerk.

Noodzaak blijft
Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 49.500) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. Staal: “Het houdt nog steeds in dat er elke dag 136 inbraken worden gepleegd. Dat willen we als stichting, maar ook vanuit de overheid sterk omlaag brengen. Elke inbraak is er een te veel, vooral ook gezien de grote impact die het heeft op iemands veiligheidsgevoel in de eigen woning. Een inbraak heet ook niet voor niets een ‘high impact crime’.”

LARCOZ inbraakbeveiliging

De dalende cijfers van woninginbraken zijn voornamelijk te danken aan de private preventie. Mensen willen zich veilig voelen. Willen een veilige omgeving voor hun gezin. Een veilig thuis. Omdat de impact van een inbraak enorm is, beseffen veel mensen dat voorkomen beter is dan genezen. Inbraakbeveiligingssystemen zijn er in vele soorten en maten. Zelfs in de bouwmarkten kunt u tegenwoordig een alarmsysteem vinden. Echter hebben deze systemen sterke beperkingen en zijn niet altijd even betrouwbaar.

Dat preventie en het beveiligen van uw woonhuis helpt, laten de cijfers duidelijk zien. Wilt u weten wat de zwakke punten van uw woonhuis zijn of wilt u vrijblijvend advies welke maatregelen u kunt nemen om de kans op een inbraak te verkleinen, neem dan contact met ons op.

LARCOZ is een VEB erkend beveiligingsbedrijf. Hiermee kiest u dus voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij werken enkel met alarmsystemen van de bewezen kwaliteitsmerken zoals Honeywell, Visonic en DSC. Beveiligen is maatwerk en voor iedere situatie is een passende oplossing.

continue reading

Related Posts

  • 116 woorden0,6 min lezen

    Eerder informeerden wij u over de wijziging van het IP Adres van de Honeywell Push server. Wij melden u dat de “oude server” vanaf 30 september 2023 offline zou gaan. Echter, Honeywell heeft ons onlangs gemeld dat, door onvoorziene omstandigheden, de datum vervroegd is naar woensdag 30 Augustus.  Tot en met 30 augustus 2023 zullen zowel de “oude” als de nieuwe server online zijn. Tot en […]

  • 176 woorden0,9 min lezen

    Update GX Remote Control App Belangrijk nieuws voor alle gebruikers van de GX Remote Control App. Met het oog op een geplande overstap naar een nieuwe server vragen wij uw aandacht voor het volgende: De huidige server, die Honeywell momenteel gebruikt voor push-notificaties t.b.v. de Galaxy Dimension en Galaxy Flex inbraaksystemen, zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door een volledig nieuwe server. Dit om […]